Eerste Kamer akkoord met uitbreiding vergunningplicht onder de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Op 24 september is de Verzamelwet VWS 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Eén van de onderwerpen binnen deze Verzamelwet is de uitbreiding van de vergunningplicht onder de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze uitbreiding van de vergunningplicht treedt in werking op 1 januari 2025. Dat betekent dat vanaf deze datum de vergunningplicht gaat gelden voor alle zorgaanbieders die zorg verlenen op grond van de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg. 

Let op! Solisten zijn nog steeds uitgezonderd van de vergunningplicht

Bestaande zorgaanbieders die eerder niet vergunningplichtig waren en met deze wijziging onder de vergunningplicht komen te vallen, krijgen van rechtswege kosteloos een vergunning. De van rechtswege verleende vergunning kan worden ingetrokken als niet langer aan de voorwaarden voor de vergunningplicht wordt voldaan.

Uitzonderingen

De uitzonderingen voor de vergunningplicht blijven met de uitbreiding van de vergunningplicht ongewijzigd. Meer informatie over alle uitzonderingen kunt u vinden op de pagina 'Uitzonderingen op de vergunningplicht'.

Nieuwe en bestaande zorgaanbieders

Zorgaanbieders die na 1 januari 2025 over een vergunning moeten gaan beschikken, kunnen deze aanvragen via de aanvraagpagina. Ook moeten aanbieders die vóór de inwerkingtreding van deze wijziging al over een vergunning hadden moeten beschikken, maar dat nog niet doen, alsnog een vergunning aanvragen.

Aan bestaande zorgaanbieders die voor 1 januari 2025 nog niet over een vergunning hoefden te beschikken, wordt van rechtswege een vergunning verstrekt. Wel dienen deze zorgaanbieders aan alle eisen te voldoen die aan de vergunning gesteld worden.

Binnen de Verzamelwet VWS 2023 is ook de introductie van een gedeeltelijk openbare jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders aangenomen. Meer hierover leest u op jaarverantwoordingzorg.nl.