Alles over de vergunningplicht

Het doel van de vergunningplicht is het verbeteren van de zorgkwaliteit. Op deze pagina vindt u alles over de vergunningplicht, zodat u weet of u vergunning moet aanvragen en u goed voorbereid bent als u een vergunning gaat aanvragen in het kader van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).

Voor wie?

De vergunningplicht geldt voor:

  • zorgaanbieders die medisch specialistische zorg (laten) verlenen;
  • zorgaanbieders die met 11 of meer zorgverleners zorg (laten) verlenen. Het gaat hierbij om zorg zoals omschreven in de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg.

NB. De vergunningplicht geldt niet voor onderaannemers, tenzij er sprake is van een lege huls-constructie. Bij een lege huls-constructie geldt de vergunningplicht voor zowel de hoofd- als onderaannemer. Een 'lege huls' is een zorgaanbieder die zelf geen zorg verleent en uitsluitend zorg laat verlenen door een onderaannemer.

Uitzonderingen

In de wet is een aantal uitzonderingen opgenomen. Zo hoeven solistisch werkende zorgverleners en schoonheidsspecialisten geen vergunning aan te vragen. Ook als u uitsluitend Wmo-zorg of jeugdhulp verleent, hoeft u geen vergunning aan te vragen.

Bekijk alle uitzonderingen

Check of u vergunningplichtig bent

Twijfelt u of uw zorgorganisatie vergunningplichtig is? Doorloop dan de vergunningplichtcheck. U beantwoordt een aantal vragen en weet meteen of u een vergunning moet aanvragen.

Eisen aan de vergunning

De vergunningaanvraag wordt aan bepaalde eisen getoetst. Als niet aannemelijk is dat aan deze eisen wordt voldaan, wordt de vergunning geweigerd.

Daarnaast kan het CIBG een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de rechtspersoon, de eigenaar, bestuurder of interne toezichthouder opvragen. Ook kan het CIBG een onderzoek starten op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob).

Meer over de eisen aan de vergunning

Mogelijk moet u ook intern toezicht regelen

Een deel van de vergunningplichtige zorgaanbieders moet een interne toezichthouder hebben. Of dit voor u geldt, wat u hiervoor moet regelen en aan welke eisen intern toezicht moet voldoen, leest u op de pagina over intern toezicht.

Lees meer over intern toezicht