Het doel van de vergunningplicht is het verbeteren van de zorgkwaliteit. Op deze pagina vindt u alles over de vergunningplicht, zodat u weet of u vergunning moet aanvragen en u goed voorbereid bent als u een vergunning gaat aanvragen in het kader van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).
Voor wie?
De vergunningplicht geldt voor:
zorgaanbieders die medisch specialistische zorg (laten) verlenen;
zorgaanbieders die met 11 of meer zorgverleners zorg (laten) verlenen. Het gaat hierbij om zorg zoals omschreven in de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg.
NB. De vergunningplicht geldt niet voor onderaannemers, tenzij er sprake is van een lege huls-constructie. Bij een lege huls-constructie geldt de vergunningplicht voor zowel de hoofd- als onderaannemer. Een 'lege huls' is een zorgaanbieder die zelf geen zorg verleent en uitsluitend zorg laat verlenen door een onderaannemer.
Het gaat bij medisch specialistische zorg om de volgende vormen van zorg die een arts (als beschreven in artikel 14 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg), verleent:
anesthesiologie
cardiologie
cardio-thoracale chirurgie
dermatologie en venerologie
heelkunde
interne geneeskunde
kaakchirurgie
keel-neus-oorheelkunde
kindergeneeskunde
klinische genetica
klinisch geriatrie
longziekten en tuberculose
maag-darm-leverziekten
medische microbiologie
neurochirurgie
neurologie
nucleaire geneeskunde
obstetrie en gynaecologie
oogheelkunde
orthopedie
pathologie
plastische chirurgie
psychiatrie
radiologie
radiotherapie
reumatologie
revalidatiegeneeskunde
sportgeneeskunde
urologie
Let op! Ook indien de hiervoor genoemde vormen van zorg worden verleend door een medisch specialist in het kader van de huisartsenzorg en zonder dat de huisarts hierbij tot verwijzing over gaat, is er geen sprake van medisch specialistische zorg. Hierbij kan worden gedacht aan medisch specialisten die direct digitaal meekijken met de huisarts of medisch specialisten die fysiek ‘spreekuur’ voeren in de huisartsenpraktijk zelf.
Let op! Zorg die wordt verleend door een huisarts (bijvoorbeeld door het doen van een kleine chirurgische ingreep), een specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten of verpleegkundig specialist, valt niet onder de definitie van medisch specialistische zorg.
U telt het aantal zorgverleners dat namens de organisatie zorg verleent. Een stafmedewerker, vrijwilliger of stagiair telt in dit verband niet mee. Let op! Een BBL’er telt wel mee.
Bij het tellen van het aantal zorgverleners telt u uitbesteding van zorg en inhuur ook mee (denk aan waarnemers, uitzendkrachten en zzp’ers).
Als een organisatie bijvoorbeeld werkt met een onderaannemer, wordt het aantal zorgverleners bij deze onderaannemer meegeteld.
Als een organisatie meerdere locaties heeft, wordt het aantal zorgverleners bij die locaties opgeteld.
Een zorgverlener die huishoudelijke hulp levert die onder de Wlz valt, telt wel mee. Valt die huishoudelijke hulp onder de Wmo, dan telt deze persoon niet mee.
Een natuurlijke persoon die uitsluitend Wmo-ondersteuning of uitsluitend jeugdhulp verleent, telt ook niet mee.
Er wordt gevraagd naar het aantal natuurlijke personen dat zorgverlener is. Het aantal fte’s is in dit verband niet relevant. Een zorgverlener die parttime werkt, telt dus als één zorgverlener.
Uitzonderingen
In de wet is een aantal uitzonderingen opgenomen. Zo hoeven solistisch werkende zorgverleners en schoonheidsspecialisten geen vergunning aan te vragen. Ook als u uitsluitend Wmo-zorg of jeugdhulp verleent, hoeft u geen vergunning aan te vragen.
Twijfelt u of uw zorgorganisatie vergunningplichtig is? Doorloop dan de vergunningplichtcheck. U beantwoordt een aantal vragen en weet meteen of u een vergunning moet aanvragen.
De vergunningaanvraag wordt aan bepaalde eisen getoetst. Als niet aannemelijk is dat aan deze eisen wordt voldaan, wordt de vergunning geweigerd.
Daarnaast kan het CIBG een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de rechtspersoon, de eigenaar, bestuurder of interne toezichthouder opvragen. Ook kan het CIBG een onderzoek starten op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob).
Een deel van de vergunningplichtige zorgaanbieders moet een interne toezichthouder hebben. Of dit voor u geldt, wat u hiervoor moet regelen en aan welke eisen intern toezicht moet voldoen, leest u op de pagina over intern toezicht.