Onder de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) zijn de regels voor zzp’ers soms net wat anders. Voor deze zorgaanbieders hebben we de belangrijkste zaken op deze pagina op een rij gezet.
Met zzp’er bedoelen we de solistisch werkende zorgverlener: één persoon die de feitelijke zorgverlening uitvoert. Hoe de zorg is georganiseerd, maakt hiervoor niet uit. Een rechtspersoon kan nooit een zzp’er zijn.
Val ik wel of niet onder de Wtza?
Iedereen die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent, valt onder de Wtza. Het maakt hierbij niet uit hoe u hiervoor betaald wordt en of u staat ingeschreven bij de KVK. Een paar voorbeelden:
- U werkt voor een cliënt die u betaalt uit particuliere middelen: u verleent beroepsmatig zorg en wordt hiervoor betaald. U valt dus onder de Wtza. Het maakt niet uit of u wel of niet staat ingeschreven bij de KVK.
- U bent een zzp’er en werkt voor één of een paar cliënten met een pgb-Wlz die uw diensten direct inkopen. U stuurt hen een factuur die zij betalen. Hier geldt dat als u beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent en hiervoor betaald wordt, u onder de Wtza valt. Het maakt hierbij niet uit of uw wel of niet staat ingeschreven bij de KVK of tegen een lager tarief zorg verleent.
- U bent met pensioen maar werkt nog voor één cliënt die u betaalt vanuit het pgb. U staat nog wel ingeschreven bij de KVK. Ook hier geldt: u verleent beroepsmatig zorg en wordt hiervoor betaald. U valt dus onder de Wtza.
Meldplicht voor zzp’ers
De meldplicht geldt voor zzp’ers die beroepsmatig zorg verlenen zoals beschreven in de Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). Ook zzp’ers die andere zorg (zoals alternatieve zorg) of jeugdhulp (onder de Jeugdwet) verlenen vallen onder de meldplicht. De meldplicht richt zich niet op ondersteuning onder de Wmo 2015.
Twijfelt u of u zich moet melden? Doorloop dan de meldplichtcheck. U beantwoordt een aantal vragen en weet meteen of u zich moet melden.
Vergunningplicht en intern toezicht
Zzp’ers vallen niet onder de vergunningplicht en de eis van een interne toezichthouder.
Let op! Een zzp'er met een bv (of andere rechtspersoon) die medisch specialistische zorg verleent, is wel vergunningplichtig.
Twijfelt u of u vergunningplichtig bent? Doorloop dan de vergunningplichtcheck. U beantwoordt een aantal vragen en weet meteen of u een vergunning moet aanvragen.
NB. Voor zzp’ers gelden geen eisen voor een transparante financiële bedrijfsvoering.