Een zorgaanbieder verleent bedrijfsmatig of beroepsmatig zorg of laat deze verlenen. Dit kan ook een solistisch werkende zorgverlener zijn.
Een zorgverlener is iemand die beroepsmatig zorg verleent. Dit zijn niet alleen BIG-geregistreerden, maar bijvoorbeeld ook verzorgenden, begeleiders en tandartsassistenten. Ook praktijkondersteuners zijn zorgverleners. Mantelzorgers, stagiaires en vrijwilligers vallen niet onder deze definitie.
Dit zijn:
- organisatorische verbanden van natuurlijke personen die bedrijfsmatig zorg verlenen of laten verlenen. Hiertoe behoren rechtsvormen als maatschappen, vof’s en cv’s.
- rechtspersonen die bedrijfsmatig zorg verlenen of laten verlenen ongeacht het aantal mensen dat er werkt. Hiertoe behoren rechtsvormen als bv’s, nv’s, verenigingen, coöperaties en stichtingen.
- natuurlijke personen die bedrijfsmatig zorg laten verlenen. In dat geval levert de natuurlijke persoon niet (alleen) zelf de zorg, maar laat (ook) anderen dat doen. Een voorbeeld hiervan is de eenmanszaak, die een aantal zzp’ers als zorgverleners inzet.
Met zzp’er of solist wordt in de Wtza de solistisch werkende zorgverlener bedoeld: één natuurlijk persoon die zelf de zorg verleent. Goed om weten: zelfs al wordt er solistisch gewerkt, een rechtspersoon, bijvoorbeeld een bv, is voor de Wtza altijd een ‘instelling’.
Ja, in de WTZi blijft het verbod op winstoogmerk van toepassing. Ook de mededelingsplicht bij het College sanering zorginstellingen bij het voornemen om (delen van) gebouwen of terreinen blijvend niet meer voor de instelling te gebruiken, blijft in de WTZi.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van zorg en op bestuursstructuur en intern toezicht. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kijkt naar de financieel-administratieve en bedrijfseconomische processen.
De Wtza geldt niet voor aanbieders die alleen diensten verrichten die onder de Wmo 2015 of Jeugdwet vallen en niet daarnaast ‘zorg’ verlenen. In de Jeugdwet is voor alle jeugdhulpaanbieders een meldplicht geregeld.
Wmo-aanbieders vallen niet onder het toezicht van de IGJ. En voor Wmo-aanbieders zijn geen landelijke kwaliteitseisen. Daarom past dit niet onder de Wtza. Voor de Wmo-aanbieders gelden de gemeentelijke kwaliteitseisen en het gemeentelijk toezicht.
De meldplicht geldt voor zowel hoofd- als onderaannemers.
De vergunningplicht geldt niet voor onderaannemers, tenzij de hoofdaannemer een ‘lege huls’ is. Een ‘lege huls’ is een zorgaanbieder die zelf geen zorg verleent en uitsluitend zorg laat verlenen door een onderaannemer. Bij een lege huls moeten zowel de hoofd- als onderaannemer een vergunning hebben.
De Wtza geldt ook voor buitenlandse zorgaanbieders die zorg verlenen in Nederland. Zorgaanbieders die geen inschrijving hebben in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) dienen zich alsnog in te schrijven. Dat kan ook als zij geen vestigingsadres in Nederland hebben. De KVK adviseert om voor deze specifieke situatie contact met ze op te nemen. Zie de website van de KVK voor meer informatie.
Dit hangt af onder welke wet de dagbesteding wordt aangeboden:
- Wanneer de zorgaanbieder dagbesteding levert die onder de Wlz valt, geldt voor deze zorgaanbieder de meldplicht en soms ook de vergunningplicht.
- Wanneer de zorgaanbieder enkel dagbesteding levert die vanuit de Jeugdwet wordt bekostigd, dan geldt alleen de meldplicht.
- De Wtza geldt niet voor een zorgaanbieder die enkel dagbesteding levert die vanuit de Wmo wordt bekostigd.
Dit hangt ervan af of de zorggroep zorg verleent of alleen faciliteert:
- Als de zorggroep zelf (een deel van de) zorg verleent of zorg laat verlenen, dan is de zorggroep voor de Wtza een zorgaanbieder. Bijvoorbeeld als de ketenzorg vanuit de zorggroep wordt verleend.
- Als de zorggroep uitsluitend faciliteert en de individuele praktijken die bij de zorggroep zijn aangesloten alle zorg verlenen, dan is de zorggroep voor de Wtza geen zorgaanbieder
De meldplicht en de vergunningplicht zijn twee aparte instrumenten. Zorgaanbieders hebben in beginsel altijd een meldplicht. Veel zorgaanbieders hebben ook een vergunningplicht.
Meldplicht
De meldplicht geldt voor alle nieuwe zorg- en jeugdhulpaanbieders. Zij melden zich voor de start van de zorg- en/of jeugdhulpverlening. Controleer via de meldplichtcheck of u meldplichtig bent.
Vergunningplicht
De vergunningplicht geldt alleen voor zorgaanbieders en niet voor jeugdhulpaanbieders. Solisten in een eenmanszaak en onderaannemers zijn niet vergunningplichtig. Nieuwe zorgaanbieders vragen vóór de start van de zorgverlening een vergunning aan. Controleer via de vergunningplichtcheck of u vergunningplichtig bent.