Door te voldoen aan de eisen van de Wtza laat een zorgaanbieder zien in te staan voor goede zorg en transparant te zijn naar alle betrokkenen. Daarbij zijn ze verantwoordelijk voor goed bestuur. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zien hierop toe. Zo versterken we samen het vertrouwen van alle betrokkenen in de kwaliteit van de zorg die zij leveren en in de manier waarop zij met collectief geld omgaan.
Onderdelen van de Wtza
Hoewel de wet natuurlijk meer inhoudt, zijn de drie belangrijkste onderdelen:
Niet alle onderdelen van de wet zijn voor iedereen verplicht. Zo gelden de vergunningplicht en het intern toezicht alleen voor zorgaanbieders en niet voor jeugdhulpaanbieders. Op de betreffende pagina’s op deze website leest u hier meer over.
Goed bestuur
Ook goed bestuur is belangrijk. In de praktijk blijkt dat goede zorg en goed (financieel) beleid bij zorgaanbieders vaak samengaan.
Bestuurders zijn eindverantwoordelijk voor de kwaliteit, veiligheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. De meeste zorgorganisaties nemen hun verantwoordelijkheid en willen verbeteren en professionaliseren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) willen hen hierbij helpen. Zij bieden interne toezichthouders handvatten om zich te spiegelen en zich te blijven ontwikkelen. Deze handvatten zijn gebaseerd op goede voorbeelden, veldnormen en wetgeving.
Overgangsrecht voor zorgaanbieders
De Wtza heeft op 1 januari 2022 de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) vervangen. Om zorgaanbieders voldoende tijd te geven aan de Wtza te voldoen, gold tot 1 januari 2024 overgangsrecht.